maandag 8 december 2014

Vera en Vita: voor- en nadelen

Vera in het nachthok
Vita in het nachthok
Als laatsten die in de tuin zijn gekomen mogen wij ook nog onze mening geven over Laza Rus en zijn gedrag in het nachthok.
Wij zijn gewoon heel blij dat hij nu lekker tussen ons, hennen, in mag zitten om te slapen. En dat hij nu en dan een beetje een grote snavel heeft vinden wij helemaal niet erg. Hij is tenslotte de baas over de familie Tok.
Wij zijn nog steeds heel erg trots dat wij ook bij deze familie mogen horen en we hebben het heel erg naar onze zin in de tuin en ook in het hok. We zitten allemaal heerlijk dicht tegen elkaar aan op de stok en dat voelt veilig en vertrouwd. We zijn ook niet bang voor de kou van de winter, want als we zo zij aan zij zitten kunnen we elke temperatuur aan, hoe laag die ook zou gaan worden.
Het enige nadeel van het gesloten houden van het deurtje van het hok is dat wij een beetje moeite hebben met het vinden van een plekje voor het leggen van ons ei. Omdat we dat meestal in de ochtend doen willen we dan graag naar het legnest in het andere hok, het hok waarin we woonden toen we net hier in de tuin kwamen. Maar dat kan nu

de beide kippenhokken in de tuin
dus niet, omdat we niet uit het nachthok kunnen en dat is wel nodig om naar het andere hok te gaan, zoals u op de foto hierboven kunt zien.
Even voor de duidelijkheid: vooraan op de foto staat het hok met de legnesten, die zitten in het uitbouwtje aan het hok. En het nachthok, waar we nu allemaal slapen, ziet u in het midden van het andere hok. Het is te bereiken via het kippentrapje, dat u op de foto kunt zien, dat leidt vanuit de overdekte ren naar het nachthok. Het nachthok heeft een verhoogd dak, zodat we daar lekker op de stok kunnen zitten met nog genoeg ruimte voor onze koppen. Het deurtje, dat de vrouw nu dus iedere avond sluit, zit bovenaan het trapje.
U begrijpt nu wel dat we soms een klein probleempje hebben. Als de nood erg hoog is leggen we ons ei dan maar in het nachthok, al is dat niet ideaal vanwege de drukte, die daar in de ochtend heerst. En soms halen we het net, dan rennen we met een noodgang naar het andere hok als de vrouw het deurtje open doet. Zij lacht erom en ze zegt tegen ons dat we ons ei best in het nachthok mogen leggen, maar wij geven gewoon de voorkeur aan een legnest, lekker rustig en comfortabel. Zij begrijpt dat niet, ze heeft natuurlijk ook nog nooit een ei gelegd, dus wij kunnen haar dat niet kwalijk nemen.
Niet iedereen kan zo wijs zijn als een hen.

2 opmerkingen:

  1. Erg vervelend dat die vrouw jullie legprobleem niet erkent. Kunnen jullie de AHB (Algemene Hennenbond) niet inschakelen? Afdeling VLBK (voormalige leg batterij kippen) is gespecialiseerd in dit soort akkefietjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hebben de buitenste kippen op stok niet één koude kant?

    BeantwoordenVerwijderen