dinsdag 26 mei 2015

Housewarming


Laza Rus:


hapjes en drankjes
Gisteren kwamen er allemaal mensen onze tuin in. Ma Tok had verteld dat er een feestje was ter ere van ons nieuwe huis.
Dat was ook de reden dat die mensen in onze tuin kwamen en niet, zoals normaal bij bezoekend volk, in het mensenhuis. Ma Tok had van tevoren de hele tuin al aangeveegd en met de tuinslang onze poepjes weggespoten, zodat de mensen niet met vieze schoenen weer weg zouden gaan als het feestje zou zijn afgelopen.
De kuikens van het kind van Ma Tok waren er ook, zij mochten een doek van de deur van ons huis af trekken, waardoor het nieuwe naambord zichtbaar
ons naambord op onze buitendeur
werd. Mooi is het, hè?
Wij hebben nu een huis met een echt naambord op de deur, zodat iedereen kan zien dat wij daar wonen. Ma Tok zei dat ons bordje mooier is dan dat van de mensen op het grote huis.
Er waren voor de mensen allerlei hapjes, gemaakt van de eieren, die mijn hennen hadden gelegd. Ze gingen ook bubbels drinken om ons nieuwe huis te vieren. Wij kregen ook iets lekkers van de mensen, zo brachten mevrouw Katblad en mevrouw Inge gras en muur en mevrouw Wies bracht zelfs eivoer voor ons mee. Bij mevrouw Wies gaan één van
mevrouw Wies kijkt naar haar toekomstige haan en hennen
mijn zoons en één of twee van mijn dochters wonen over een poosje, als zij groot genoeg zijn om zonder hun moeder te kunnen. Wendelmoed was favoriet als haan bij mevrouw Wies, dus hij heeft in elk geval al een goed tehuis gevonden. Wilhelmina gaat ook mee en, nog later, als zij ook groot genoeg is, Xara. Wiske mag hier blijven. Mevrouw Wies weet misschien ook nog een goed huis voor Winnifred of Xandra. Dat zou heel mooi zijn, dan hoeft er maar één haantje naar Stolwijk te verhuizen.
Alle mensen vonden ons huis erg mooi, en dat is het ook.
De vloer was een beetje vies
Yvonne en Yvette
geworden, maar ja, dat kunnen wij niet helpen.
Misschien was wit niet de beste kleur voor de vloer, maar dat bedacht Ma Tok net even te laat.
Yvonne of Yvette had gisteren ook weer een prachtig, spierwit ei gelegd. Hun kammen zijn al minder bleek dan toen ze hier net kwamen en ze worden ook al rustiger, ze voelen zich lekker in ons oude hok.
Dat is heel fijn voor hen, want zij hebben erg veel ellende meegemaakt, zegt Ma Tok.
Als zij er aan toe zijn moeten ze dat maar eens vertellen aan ons.
schoenschraper
Tot dan laten wij hen zoveel mogelijk met rust, al gaan we nu en dan wel even bij hen buurten.
Ze moeten tenslotte aan ons wennen, we zijn nu familie van elkaar.
En Ma Tok heeft ook nog een cadeau gekregen van mevrouw Katblad en mevrouw Inge.
Ik had dat niet zo snel gezien, omdat het wel met ons te maken heeft, maar toch niet voor ons is. Het is een schoenenschoonmaker, voor als Ma Tok in de tuin is geweest om ons schoon water en lekkers te geven. Dan hoeft zij niet meer telkens haar schoenen uit te doen als zij naar binnen gaat.
Zij is er erg blij mee en ze kan het goed gebruiken, want zo schoon als de tuin gisteren was is hij vandaag al niet meer, daar hebben wij met ons allen alweer voor gezorgd. Maar: een kniesoor, die daarop let.
Nu kan Ma Tok haar cadeau tenminste gebruiken en daar is het voor bedoeld, niet om mooi te liggen wezen in de Tok tuin.

3 opmerkingen:

  1. Met dank aan mevrouw Katblad voor de foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De bubbels en eitjes waren heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We zijn er in gedachten bij geweest.
    Allerbeste wensen voor kippen en mensen :)
    Hannah

    BeantwoordenVerwijderen