zondag 10 mei 2015

Vorderingen (2)


Odette:
Er wordt vreselijk hard gewerkt in onze Tok-tuin.

gladde muur zonder gat
Keetje heeft gisteren al verteld dat de timmerman zo goed zijn best doet voor ons. Ma Tok heeft hem eitjes van ons gegeven voor zijn harde werken.
Ik ben ook een paar keer bij hem gaan kijken en ik heb gezien dat de rommelige kale wanden nu veel gladder zijn geworden door het erop gesmeerde grijze spul. En het gat, dat onderin de muur zat, is helemaal verdwenen.
Hoe de timmerman dat voor elkaar heeft gekregen begrijp ik niet, maar het is wel fijn, want daar kwamen altijd muizen doorheen. Het schijnt vroeger een soort doorgeefluik geweest te zijn naar de grote schuur.
het kolengat in de ruwe muur 
Het kleine schuurtje was een kolenhok en vanuit de grote schuur konden de mensen dan kolen scheppen door dat gat in de muur. Zo hoefden ze niet naar buiten om brandstof voor hun kachels te halen.
Dat was nog in de tijd dat het huis diende als wijkgebouw en er nonnetjes werkten, die kleine kinderen hun prikjes gaven en zo. Dat is al heel erg lang geleden, Pa en Ma Tok woonden hier toen nog niet eens.
Maar goed, dat gat is nu dus dicht, je ziet er niets meer van. Dat kunt u zien op de foto boven die met het gat nog in de muur.
Dat het smeren niet zomaar gaat
alles moet mooi worden, ook de uitsteeksels
kunt u zien op de volgende foto: er zijn zelfs balkjes en een klem voor nodig om het uitstekende muurtje ook glad te krijgen.
Ma Tok is blij dat zij hier zelf niet aan begonnen is, zij zou dit echt niet zo goed voor elkaar hebben gekregen. Zij heeft er de spullen niet voor, maar, nog belangrijker, zij zou ook nooit geweten hebben hoe dit moest. De timmerman weet het gelukkig wel allemaal, hij heeft hiervoor geleerd. En hij bedenkt zelf ook van alles als hij voor een nieuw vreemd probleem komt te staan. En dat kan zo maar gebeuren, hij heeft nog nooit een huis voor kippen gemaakt.
Nu ik heb gezien hoe alles wordt opgelost en mooi gemaakt heb ik er net zoveel vertrouwen in als Ma Tok dat wij een prachtig nieuw huis gaan krijgen.


1 opmerking: