zondag 21 december 2014

Lekker warm in het nachthok

 Maria:

Er zijn mensen, die zich zorgen maken over de warmte, of juist de kou, in ons nachthok, heb ik gehoord.

Zoals u kunt zien op de foto's hierboven zitten wij warmpjes tegen elkaar aan. En op deze foto's waren we nog niet eens allemaal op stok gegaan, er waren nog drie hennen buiten in de tuin aan het scharrelen in het halfdonker. Ik ga altijd meteen met de eersten naar binnen, dan heb ik tenminste een goed plekje. Als je als laatste binnenkomt heb je kans om aan de zijkant te moeten zitten. Dat is niet heel erg, maar als het heel erg koud zou zijn is dat niet de beste plaats. Je hebt dan aan je ene zijkant geen warm lichaam naast je, maar een houten wand van het hok. Natuurlijk hebben wij allemaal een soort van donzen dekbed om ons heen, dus echt koud hebben we het niet, maar een warme hen is toch lekkerder dan een houten plank.
Maria
En als je pech hebt kom je onder de stok terecht, op zich best lekker om in de bodembedekking te liggen, maar u weet wat er dan met je kan gebeuren. Voor je het weet is je kleur dan veranderd van wit in bruin.
Er is iets gewijzigd toen Vera en Vita bij ons in het nachthok kwamen slapen. Zij nemen best heel wat plaats in en het past allemaal net als we dicht tegen elkaar aan zitten. En ik moet zeggen dat je het lekkerste zit als je tussen die twee in zit, dan heb je niet alleen naast je een warm lijf, maar ook nog een beetje boven je rug.
De vrouw heeft er ook nog over gedacht om ons een kacheltje te geven in het nachthok als het heel hard zou gaan vriezen. Ze heeft dit geopperd bij dierenhandel Hoogendoorn, maar daar werd dit afgeraden. Het is juist verkeerd om kippen 's nachts warm te laten slapen en ze dan 's morgens de kou in te laten gaan. Ze zouden juist kou vatten als ze ineens van de warmte in de erge kou zouden komen. En een gezonde hen kan makkelijk 20 graden vorst hebben, als je ze tenminste rustig laat wennen.
Maar als we in de koude winter ziek worden haalt de vrouw de patient naar binnen in het huis. Ze zet dan een konijnenhok in de logeerkamer en daar mag de zieke dan wonen tot ze weer beter is. Dan wordt ze langzaam weer gewend aan de kou van buiten, dus eerst in een niet verwarmde kamer en dan pas weer naar de tuin. Dat is al een paar keer voorgekomen, maar dat was voor mijn tijd.

Dus mensen: u kunt gerust zijn, wij hebben het niet koud in het hok, ook niet als het hard zou vriezen. Dan kruipen we gewoon wat dichter tegen elkaar aan.

2 opmerkingen:

  1. Ik zou er bijna tussen gaan zitten...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Twintig graden vorst? Dat is wel heel erg koud! Voorlopig zit dat er gelukkig niet in...

    BeantwoordenVerwijderen