zondag 25 januari 2015

Een triest verhaal met een blij einde?

Odette

Odette:
Zo, bent u weer een beetje bijgekomen van de ondeugende streken van de Geertruien?
Wij hier in de tuin zijn er inmiddels aan gewend, maar als je voor de eerste keer door hen voor de gek wordt gehouden is het even slikken. Dus schaamt u zich maar niet als u een beetje boos op hen bent geweest, dat kwam hier ook voor in het begin.
Maar nu vindt iedereen het leuk, we lachen gezellig samen, ook als we zelf de dupe zijn geworden van hun grapjes.

Geertrui
Geertrui

Ik heb gehoord dat ook menselijke tweelingen, die sprekend op elkaar lijken, daar wel eens misbruik van maken. Het is ook wel verleidelijk als je iedereen voor de gek kunt houden alleen maar omdat je er hetzelfde uitziet, je hoeft er niet eens iets voor te doen.
Maar de Geertruien gaan nog een stapje verder, zij kunnen gewoon niet zonder lol.
Toch is het wel eens nodig om ernstig te zijn.

Ik heb van Ma Tok gehoord dat er iets heel ergs is gebeurd hier in de stad.
Een vriendin van haar heeft ook kippen en een haantje, een heel gezellig stelletje.
De vriendin woont samen met haar man in een woonboot en de kipjes hebben een hok en een stuk tuin met een hek er omheen; dat hok en die tuin zijn op de wal.
Niemand weet hoe het is gebeurd, maar toen die vriendin thuiskwam van haar werk waren het haantje en twee kippen verdwenen. Toen ze riep kwam één van de kipjes naar haar toe rennen, maar de andere kip en het haantje bleven zoek.
En nu komt het verschrikkelijke: het haantje en die kip lagen in het water, zij waren verdronken. Ze zijn waarschijnlijk ergens zó erg van geschrokken dat ze over het twee meter hoge hek waren gefladderd en toen in het water zijn terecht gekomen.
U begrijpt dat die vriendin nu heel verdrietig is. En de drie nog overgebleven kipjes ook.
Toen wij hier in de tuin dit verhaal hoorden hebben we allemaal gehuild om die arme kip en haan, die zo wreed aan hun einde zijn gekomen.
Gelukkig is het water nu zó koud dat ze wel meteen verdoofd moeten zijn geweest toen ze er in vielen, maar het is toch vreselijk dat ze nu dood zijn.

Ma Tok heeft geen foto's van dit drama en dat is maar goed ook, want dan zouden alle lezers vast ook moeten huilen.

jong geluk

Ik hoop dat er van de drie nog overgebleven kipjes straks in de lente één broeds wordt, dan kunnen er misschien weer wat jonge hennetjes en een nieuw haantje bij komen.
Dan komt er weer wat blijdschap in plaats van het verdriet.
Want het moet niet zo zijn dat dit verhaal zo triest eindigt.

Wij zullen hier in de tuin allemaal ons best doen om bevruchte eitjes te leggen voor u, mevrouw vriendin van Ma Tok, dan kunnen uw kipjes die uitbroeden.

En als er dan weer een paar schattige kuikentjes uit hun eitjes komen kruipen en er is ook weer een leuk nieuw haantje bij dan kunt u ook weer blij zijn.



5 opmerkingen:

  1. Ach, wat een naar bericht! Maar ontzettend lief om uw vriendin te helpen, ma Tok.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat vreselijk.
    Hopelijk is het gauw lente en worden er weer bevruchte eieren gelegd door je kipjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laza: werk aan de winkel!
    Groet van Sjaan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel lieve kippen dat jullie je best wilt doen voor mijn kipjes. Ze zij nog steeds van slag, van de leg zeg maar. Ze missen de haan die altijd ertussen kwam als ze kibbelen. En ze missen de grote lieve kip die zoveel eieren heeft gelegd. Het is heel naar, maar ik heb het hek veranderd en hoop toch een paar eitjes van het voorjaar. Zodat we weer een paar kuikens krijgen.
    Grietjes van mevrouw vriendin.

    BeantwoordenVerwijderen