donderdag 15 januari 2015

Familiehoofd

Vita
Vera

Wij zijn blij dat Desiree en Keetje weer kunnen zien nadat Ma Tok hen heeft behandeld met de schaar. Nu kunnen zij ook weer goed scharrelen op de plaatsen waar de lekkerste hapjes te vinden zijn.
Wij zijn wel blij dat wij geen kuiven hebben.
Die schaar lijkt ons toch best wel eng, zo vlak bij je ogen.
Geef ons dan maar gewoon een kammetje, al dan niet ingekort door verwondingen, zoals bij Vera. Niet dat zij daar nog last van heeft, het is mooi genezen. Maar haar kammetje is wel kleiner dan dat van Vita.

Wij hoorden dat er gepraat is over het redden van nog meer legkippen zoals wij.
Dat zouden wij geweldig vinden, maar waar moeten die nieuwe hennen dan slapen?
Het nachthok is zó vol, dat wij nog maar net allemaal naast elkaar op de stok kunnen zitten. En het is natuurlijk wel zo dat nieuwe kippen eerst een tijdje in het andere hok zullen worden opgevangen, om rustig te kunnen wennen aan hun nieuwe situatie.
Maar wij weten uit ervaring dat het toch wel erg prettig is om daarna helemaal in de familie te worden opgenomen en dat houdt ook in: slapen in het nachthok met z'n allen.
En behalve het volle nachthok is de tuin ook redelijk vol als wij met ons allen rondscharrelen.

de hele groep in de tuin

Ma Tok moet steeds vaker onze poepjes opvegen van de tegels. Dat komt omdat we allemaal wat laten vallen, daar kunnen wij niets aan doen.
Als je moet, dan moet je, waar je ook bent.
En dan is Laza Rus er ook nog. Hij zou het wel heel erg druk krijgen met nog meer vrouwen om hem heen. Hij denkt zelf dat hij het wel aan zou kunnen, maar wij denken daar anders over. Hij heeft nu zijn poten al vol met tien hennen.

Ma Tok heeft gezegd dat we voorlopig nog maar geen nieuwe hennen gaan halen, al zou zij het liefste alle legkippen, die een plaatsje zoeken, redden.
Dat vinden wij jammer, maar toch is het een wijs besluit.
Zij zal de situatie over een half jaartje opnieuw bekijken, als het weer zomer is.

Zo blijven wij voorlopig de enige geredde legkippen hier in de tuin.
En in de zomer horen wij wel weer wat er verder wordt besloten door Ma Tok.
Zij is tenslotte het echte familiehoofd, al denkt Laza nog steeds dat hij dat is.
Zou hij ooit wijzer worden?

1 opmerking:

  1. Wat een hoop wijsheid in één bericht!
    Maar eh, de dames V en V lijken wel nog steeds dikker en dikker te worden. Bent u, ma Tok, er wel absoluut zeker van dat het geen plofhennetjes zijn? Sorry dat we dit vragen hoor, maar zeg nu zelf...

    BeantwoordenVerwijderen