vrijdag 30 januari 2015

Rust of lol?

Pippa
Pippa:

Zo, het is heerlijk rustig nu Laza iets heel moeilijks heeft om over na te denken. Want hij is er nog niet uit, hoor, waar die eerste haan en die eerste kip vandaan kwamen.
Wij laten hem maar lekker denken, dan is hij tenminste niet met ons bezig.
Kunnen wij fijn onze gang gaan.
De Geertruien hebben al weer een tijdje niets uitgehaald. Ze zullen zich toch wel goed voelen? Ik ga het maar even aan hen vragen.

Pippa: "Geertrui, voelen jij en je zus je wel helemaal gezond en zo? Niet een beetje slapjes, of depri?"
Geertrui: "Hé, zus, kom eens hier, Pippa wil ons wat vragen".
Andere Geertrui: "Wat dan, kleine Pip?"
Pippa: "Ik vroeg net aan je zus of jullie je wel helemaal goed voelen de laatste dagen."
gesprek tussen Pippa en Geertrui
Geertrui: "Ja, hoor, alleen dat sombere weer is niet echt gezellig, en we kunnen ook niet samen in het nachthok gaan zitten om iets ondeugends te bedenken, want daar zit Laza de hele dag. Weet jij wat hij daar aan het doen is?"
Pippa: "Ja, dat weet ik inderdaad. Hij is aan het nadenken over een moeilijke vraag van een lezeres, ene tante Dien. "Geertrui: "En wat was die moeilijke vraag dan wel? Ik wed dat wij hem zo opgelost hebben".
Pippa: "De vraag was eerst wat er eerder was, de kip of het ei. Laza heeft hierop geantwoord dat de haan er het eerst moet zijn geweest, daarna de kip, zodat de haan de kip kon bevruchten, enzovoort."
Geertrui: "Dat valt me van hem mee, dat hij daarop kwam. En het was te verwachten dat hij zou zeggen dat de haan er was vóór de kip. Maar wat is dan nu het probleem?"
Desiree
Pippa: "Nu is de volgende vraag natuurlijk: Waar kwamen die eerste kip en die eerste haan vandaan? Niet uit een ei, want dat was er nog niet. En daar is Laza nu over aan het piekeren, want hij moet en zal hierop een antwoord geven, anders gaat hij af, vindt hij."
Geertrui: "Nou, dat zullen wij dan eens even snel oplossen, anders blijft het nachthok nog dagenlang bezet en dat kunnen we niet hebben, hoor, ik wordt helemaal sloom als we niet even samen kunnen brainstormen over een streek.
En buiten is het geen weer om te vergaderen.
Laza Rus kraait
Als het niet regent hagelt het, en als het niet hagelt valt er een soort natte sneeuwtroep uit de lucht."
Andere Geertrui: "Ja, en dan die wind nog, het lijkt soms wel een storm, niks lekker."

En toen bedacht ik dat we het maar aan Desiree moesten vragen. Zij is tenslotte de oudste hier en ook de wijste, dus als zij het niet weet...
En dus ging ik naar haar toe en legde ik haar het probleem voor.

En natuurlijk wist Desiree het antwoord.

Geertrui in het vergaderlokaal

Zij vertelde ons dat heel, heel lang geleden de wereld is gemaakt en dat er toen ook dieren op de aarde zijn gezet. Dus ook een kip en een haan. En die kip en die haan zijn samen een gezin begonnen, zoals dat gaat, bevruchte eieren worden door de kip uitgebroed en de kuikens die dan ook weer kippen en hanen worden gaan samen ook weer gezinnen stichten, en zo zijn er nu een heleboel kippen en hanen op de wereld.
Wat is het toch geweldig dat wij hier zo'n wijze oude dame in de tuin hebben! Ik heb Desiree gevraagd of zij dit een beetje tactisch aan Laza zou willen vertellen, zodat hij dacht dat hij het zelf bedacht had. En dat heeft Desiree zo goed gedaan, dat Laza even later met een trots en wijs gezicht uit het nachthok naar buiten kwam en heel hard ging zitten kraaien midden in de tuin.
Ik heb Desiree's antwoord meteen aan de Geertruien verteld en die waren helemaal opgelucht. Ze gingen direct naar het nachthok voor hun "vergadering".
Dus ik ben benieuwd wat we binnenkort weer over ons heen krijgen aan geintjes.
Eigenlijk vond ik het wel rustig met Laza in het nachthok en de Geertruien zonder "brainstormplek". Maar een beetje saai zou het dan wel worden, dat geef ik toe.

5 opmerkingen:

  1. Hier kunnen Sjaan en ik echt niet tegenop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, bedankt Desiree, nu kunnen we s nachts weer rustig slapen.
    Hoop dat het weer ook wat opknapt daar in Leiden, hier is er een droogte en hitte golf, je zou bijna van je stokje vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt Desiree, weer een wereld probleem opgelost!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. John laat weten dat hij nu zeer verward is. Hij vindt dat het verhaal van Katbladmevrouw en Sjaan toch ook wel aannemelijk is, al lijkt dat wat meer iets te zijn in de trend van de gebroeders Grimm of de Griekse sagen en mythen. Hij zal er een nachtje over slapen, als dat mag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk mag u er een nachtje over slapen, meneer John, zelfs meerdere als u dat wilt.
      Dat een verhaal als dat van mevrouw Katblad en van tante Sjaan ook aannemelijk lijkt komt doordat er in sprookjes altijd een kern van waarheid zit. Maar de échte waarheid komt natuurlijk van een wijze hen als Desiree.

      Verwijderen