dinsdag 27 januari 2015

Wie heeft de oplossing?

Maria
Maria:
Wat een naar verhaal was dat, hè mensen, over die verdronken kip en haan.
De vriendin van Ma Tok is nu aan het bedenken hoe ze kan voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. Haar man is nogal handig, ik hoop dat hij er iets aan kan doen.
Want dit moet echt niet weer kunnen voorkomen, daarvoor is het te erg.

Er is een lezeres geweest, ze heet tante Sjaan, geloof ik, die tegen Laza Rus heeft gezegd dat hij aan het werk moet. Ze bedoelt daar vast mee dat Laza ons moet bevruchten, zodat wij goede eitjes kunnen leggen, waaruit dan weer kuikentjes voor de vriendin kunnen worden gebroed.

Laza Rus doet zijn "werk"

Deze tante Sjaan heeft vast zelf geen kinderen, zij weet denk ik niet wat het is om kuikens op te voeden. Anders had ze wel gezegd dat er voor ons en de kipjes van de vriendin werk aan de winkel was.
Wat Laza moet doen stelt niet zoveel voor, en bovendien vindt hij het nog leuk ook.
We moeten Laza wel vertellen dat hij zijn krachten niet moet verspillen met proberen Vera of Vita te treden, want dat lukt toch niet.
Hij kan beter zijn eigen soort, de Chabo's dus, nemen. Wij, Odette, Nadine, Pippa en ik, zijn best bereid ons te laten bevruchten om zo de helpende hand te bieden aan een broeds kipje, dat geen haan tot haar beschikking heeft.
kuikens schuilen bij de moederkloek

En ik stel me nu al voor hoe het zou kunnen worden. Een paar leuke Chabo kuikentjes, waarvan er één een haantje is. Wat zal dat een blijdschap geven daar aan het water!
Maar eerst moeten we zeker weten dat de nieuwe kipjes niet ook in de singel terecht kunnen komen, want daar doen wij niet al die moeite voor.

En als er niemand broeds wordt bij de vriendin?
Daar moet ik nog eens over nadenken.
Het is gemakkelijk om dan als oplossing te zien dat er één van ons gaat broeden, en dat die kuikens dan naar die vriendin toe kunnen. Maar zo eenvoudig ligt het niet.

moeder Pippa met haar kleintjes
Als er kuikens zonder moeder bij een al bestaand toompje kippen komen weet ik bijna zeker dat dat mis gaat. De kleintjes worden dan als indringers gezien en als ze geen kloek hebben om hen te verdedigen kan het wel eens slecht met die kuikens aflopen.
Dus dat kan niet.
Misschien is er een lezer die een idee heeft over deze kwestie.
Als dat zo is, dan hoor ik het graag, dan kunnen wij aan de slag zodra het lente wordt.
Horen wij dan snel van u?

1 opmerking:

  1. Erg ingewikkeld inderdaad. Heeft Ma Tok geen oplossing in gedachten? Ze lijkt ons namelijk altijd zo wijs...

    BeantwoordenVerwijderen