woensdag 21 januari 2015

Nooduitgang?

Vera in het nachthok
Vita idem



















Vera en Vita:
U ziet ons hier in het nachthok. Ma Tok heeft net de schuifdeur bovenaan de trap opengedaan en daarna ook de deur aan de voorkant van het hok. Het is nog vrij vroeg in de morgen, het is wel al een tijdje licht.
Tegenwoordig blijven we allemaal op de stok zitten totdat Ma Tok de deuren opent. Dat moet van Laza en wij zijn het hierin volkomen met hem eens. Als iedereen in het nachthok gaat rondlopen wordt het echt een zootje. De voersilo krijgt dan telkens een duw als er iemand te dicht langs loopt en dan zwaait het ding heen en weer.
Voor je het weet heb je een klap van het ding tegen je kop, en dat is best een harde klap, dat kunnen wij u uit ervaring meedelen.
eieren van Vera en Vita en van een kuifhoen
Je krijgt alleen dispensatie van Laza als je een ei moet leggen voordat de deuren open gaan. Een ei leggen terwijl je op de stok zit gaat natuurlijk niet. Ten eerste omdat je dan niet goed kunt liggen en ten tweede omdat je de kans loopt dat het ei stuk valt.
Wij, Vera en Vita dus, zijn de enigen die op het ogenblik vrijwel elke dag een ei leggen.
En dan is er ook nog een kuifhoen, die nu en dan een wit eitje bij onze bruine legt, wie het is weten we niet, daar hebben wij niet op gelet.
Het liefst leggen wij onze eieren in het legnest van het kleine hok, maar daarvoor moet de deur van het nachthok open zijn.
Vita op weg naar een legnest
Wij hebben u al eens laten zien dat wij alleen buitenom naar dat legnest kunnen gaan. Dus als het even kan houden wij ons ei op tot de deuren open gaan. Dan rennen wij naar het andere hok om ons ei te leggen. Maar soms lukt het ophouden niet en dan mogen wij van Laza van de stok af. Het enige nadeel van het leggen in het nachthok is dat er dan vaak geen schone plek meer is na er een hele nacht met ons elven gezeten te hebben. Iedereen heeft dan het nodige laten vallen. En om nou je mooie ei in iemands poep te leggen...

Als Ma Tok de schuifdeur open doet gaan alle kippen door die deur naar buiten.
Er ontstaat dan een behoorlijk gedrang voor die deur, omdat er ook altijd iemand zo nodig even op de trap naar beneden moet stilstaan om de frisse buitenlucht op te snuiven.
Er staat dan een soort van file voor die deur.
Daarom hebben wij besloten om door de voordeur naar buiten te gaan. Wij moeten dan wel even naar beneden springen, omdat daar geen trap is, maar dat kunnen wij heel goed. Daarna scheuren wij dan naar het hok met de legnesten, op de foto hiernaast ziet u hoe Vera bijna uit de bocht vliegt in haar haast om naar het legnest te komen.

Soms hebben wij gewoon nog geen haast met het leggen van ons ei. Omdat een ei er méér dan een etmaal over doet om helemaal klaar te zijn (gemiddeld 25 uur), hebben we de ene dag meer haast dan de andere, het ligt er maar net aan hoe laat het ei klaar is om gelegd te worden.

Maar wij gaan ook dan liever door de voordeur naar buiten. Wij houden niet van in de rij staan.
Zou dat nog komen door onze voorgeschiedenis?
Omdat wij altijd in de verdrukking zaten en daar nu niet meer aan willen denken?
Eigenlijk maakt het niet uit hoe het komt, we gaan gewoon lekker onze eigen gang en dat is het belangrijkste.

8 opmerkingen:

  1. Begrijp ik nou goed dat de hennen liggend leggen, of dat ze als ze gaan leggen er liever bij gaan liggen?
    Groet van tante Sjaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tjonge, wel bijzonder hoor! Weer wat geleerd. Dank u wel, Ma Tok!
    Tante S.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ook altijd gedacht dat kippen gewoon zittend eieren legden. Ik zag het zo voor me: zittende kip, lekker hard persen, dan plop! en vervolgens rent de kip luid kakelend weg, blij dat ze verlost is van weer zo'n ovaal geval. Maar niet dus. Goh! Moet er wel even aan wennen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het liggen of zitten van een kip lijkt erg op elkaar. Als ze zit zie je haar poten, als ze ligt zijn die onder haar lijf. Ze ligt dus niet op haar zij maar op haar buik bij het leggen.

      Verwijderen
  4. Aha! Nee, dan wordt e.e.a. opeens duidelijk! Klopt dat kakelen wel? Tijdens of na de plop, zeg maar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal Desiree vragen om u alles uit te leggen, zij kan dat veel beter dan ik.

      Verwijderen